Od jakiegoś czasu do mojego życia powrócił sport, co zaczęło się również wiązać z odpowiednim odżywianiem i drążeniem tego temu. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Zysk i S-ka w moje ręce trafiła obszerna książka traktująca właśnie o Żywieniu w sporcie.
Po pierwsze mierzyłam się z tą pozycja dość długo, ponieważ jest opasła w informacje. Autorka – Anita Bean – jest znaną specjalistką od zdrowego trybu życia, czyli sporcie oraz odpowiedniej diecie. Dlatego ten poradnik wydaje się mieć rzetelne dane i choć nie jestem specem, dużo się dowiedziałam. Podręcznik jest dedykowany osobom trenującym większość sportów, ale może przysłużyć się również trenerom czy dietetykom sportowym.
Żywienie w sporcie porusza tematy o energii do ćwiczeń, odżywianiu przed, w trakcie i po treningu, informacji o białkach, witaminach, minerałach, suplementach, tłuszczach oraz nawodnieniu, czyli podstawową wiedze na temat żywienia, ale rozbija ją na małe kawałki i podaje w bardzo przystępny sposób. Rozdziały nie są zbyt długie, zaczynają się od pytania, na które autorka odpowiada. To powoduje, że można szybko odnaleźć daną informacje, dlatego też podręcznika nie trzeba czytać jednym tchem, ale może on być wykorzystywany jako kompendium wiedzy. W książce znaleźć można wiele grafiki: tabel, schematów, ramek, które są przyjemniejsze dla oka niż ciągły tekst. Na końcu rozdziału autorka zadbała o podsumowanie, które można użyć jako przypomnienie po dłuższym czasie od przeczytania.
Pani Anita pisała tę książkę z myślą o osobach chcących wypadać lepiej w swoich treningach, utrzymać masę ciała, zadbać o stałą dostawę energii. Ja nie należę do tej grupy, jednak poradnik mnie zainteresował co najmniej w kilku punktach (ważne dla mnie co jeść przed i po treningu oraz całe pojęcie indeksu glikemicznego, o który musze dbać). Ponadto rozdziały o kobiecie w sporcie, młodym sportowcu oraz wegetarianinie są ukierunkowane na daną grupę społeczną, które są pomijane w innych tego typu poradnikach sportowych.
A pod koniec można znaleźć osobisty program odżywiania, czyli same konkrety dotyczące komponowania jadłospisu odpowiednio dla własnych potrzeb, upodobań i nastawienia na wybrany cel oraz listę przepisów, które chętnie kiedyś spróbuję. Ostatnie strony poświęcone zostały tabelom z IG, słowniczkiem, bibliografią.
Żywienie w sporcie to lektura dla ambitnych i zaangażowanych sportowców, ceniących sobie sprawdzone informacje. Odżywianie to kluczowa sprawa, jeśli myśli się o lepszych wynikach, dlatego zachęcam zainteresowane osoby.
Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik
Autor: Anita Bean
Tłumaczenie: Ewa Wojtczak Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Tytuł oryginału: The complete guide to sports nutrition
Data wydania: 11 marca 2019
Liczba stron: 424
Kategoria: zdrowie, medycyna, poradnik
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka.
Lato sprzyja wzrostowi aktywności fizycznej, więc książka może, jak najbardziej pomóc.
Ja niestety nie jestem fanką takich książek, za dużo informacji xD